Alkoholfri öl slog rekord i sommar

Arkivbild Pexels
Svenskarnas intresse för alkoholfri öl fortsätter att öka, och sommaren 2024 blev ett rekordår för försäljningen. Trots en regnig juli såldes mer alkoholfri öl än någonsin tidigare i dagligvaruhandeln, enligt nya siffror från Carlsberg Sverige.

De senaste tio åren har försäljningen av alkoholfri öl ökat med över 750 procent, visar statistik från branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Det är en trend som har blivit alltmer tydlig, och sommaren 2024 bekräftade detta. Mellan juni och augusti såldes nästan fyra miljoner liter alkoholfri öl från Carlsberg Sverige i dagligvaruhandeln, vilket är det högsta som någonsin registrerats under sommarmånaderna.

– ”Alkoholfri öl är det snabbast växande segmentet på ölmarknaden och trenden växer sig allt starkare. Vi är väldigt glada över att allt fler upptäcker våra alkoholfria alternativ. Vår passion ligger i ölet, inte i alkoholen, och det är viktigt för oss att erbjuda smakrika drycker som passar vid alla tillfällen,” säger Peter Hammarstedt, vd på Carlsberg Sverige.

En kraftigt växande marknad
Sedan Carlsberg Sverige introducerade sin första alkoholfria öl i Sverige 2006 har efterfrågan stigit stadigt. Idag har Carlsberg Sverige en marknadsandel på 54 procent inom segmentet för alkoholfri öl, och de erbjuder 16 olika alkoholfria ölsorter. Den största säljaren är Carlsberg Alcohol Free, som ensamt står för 25 procent av den totala marknaden för alkoholfri öl i Sverige.

Den ökade populariteten beror delvis på en förändrad attityd till alkohol i samhället, där fler konsumenter efterfrågar hälsosammare alternativ. Alkoholfri öl erbjuder en smakrik och uppfriskande dryck som passar både till vardags och vid sociala tillställningar, utan att kompromissa på smaken.

Hur alkoholfri öl bryggs
För att ett öl ska klassas som alkoholfritt i Sverige får det innehålla max 0,5 % alkohol. Det finns två huvudsakliga metoder för att brygga alkoholfri öl. Den vanligaste metoden är att brygga ölet på vanligt sätt och sedan ta bort alkoholen med hjälp av vakuumdestillering. Ett annat alternativ är att brygga ölet alkoholfritt från början genom en metod som kallas ”stopp-fermentering”. Här avstannar jäsningsprocessen när ölet når 0,5 % alkohol genom att jästen tas bort från ölet.

Denna tekniska utveckling har gett producenter möjligheten att skapa alltmer sofistikerade och välsmakande alkoholfria alternativ som idag är svåra att skilja från sina alkoholhaltiga motsvarigheter.

En trend som fortsätter att växa
Med den kraftiga ökningen i efterfrågan på alkoholfri öl under de senaste åren, särskilt under sommarmånaderna, verkar det som att trenden är här för att stanna. Svenskar väljer i allt högre grad alkoholfritt när de söker efter ett smakfullt och uppfriskande alternativ, och bryggerier som Carlsberg Sverige fortsätter att utveckla sitt sortiment för att möta dessa nya konsumentbehov.

Det är tydligt att alkoholfri öl har blivit en del av den svenska dryckeskulturen, och med fortsatt innovation och utökade produktutbud ser framtiden ljus ut för detta segment.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil