Trots detta visar samma undersökning att mer än hälften av julölsköparna (57 %) har minst en flaska kvar när julfirandet är över. För många blir dessa flaskor stående i kylen, medan andra riskerar att hamna i vasken – en utveckling som bryggerijätten nu vill motverka.
Överbliven öl – en hållbarhetsfråga
I Sverige står hushållen för den största delen av matsvinnet, och vid högtider som julen ökar risken för att även dryck går till spillo. Detta vill Eriksberg och Carlsberg Sverige uppmärksamma genom en innovativ lösning: en julölsflaska med dubbla etiketter.
Med hjälp av en ny etikett kan den överblivna julölen enkelt förvandlas till påsköl. Istället för att kasta ut ölen när granen ryker, kan konsumenter spara flaskorna och servera dem som en hållbar och lite humoristisk dryck till påskmiddagen.
– Vi vet att många köper fler julöl än de faktiskt dricker under julen, och ville hitta en smart lösning för att uppmärksamma svinnet. Vi tror att det kan bli ett roligt samtalsämne runt julbordet såväl som på påskmiddagen, säger Ida Vesterlund, varumärkeschef på Eriksberg.
Ölen på julbordet – en ekonomisk och social investering
Julölens betydelse går dock långt utöver att vara en dryck till maten. Den är en del av helgens helhetsupplevelse och kan bidra till både stämning och samtalsämnen runt bordet. För dagligvaruhandeln är den också en viktig produktkategori som lockar kunder och ökar försäljningen under årets mest intensiva period.
Men det är också en produkt som kräver smart marknadsföring och ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Att erbjuda öl med längre hållbarhet och inspirera kunder att tänka kreativt kring sina inköp kan inte bara minska svinnet utan också stärka varumärkets image.
Försäljning och hållbarhet i balans
Eriksbergs initiativ visar hur man kan förena affärsmässiga mål med hållbarhet. Genom att ge konsumenterna en anledning att inte hälla ut sin överblivna öl, skapas både en hållbarhetsvinst och en möjlighet att stärka kundrelationerna.
För dagligvaruhandeln är detta en lärdom att ta till sig. Kan man kombinera tydlig kommunikation, smart produktutveckling och hållbarhetstänk, finns det stora möjligheter att både öka försäljningen och minska svinnet – en win-win för både branschen och miljön.
Julöl som trend och tradition
Julölen fortsätter att vara en viktig del av svenskarnas jultraditioner. Men framtiden kanske ser ännu ljusare ut om vi lyckas kombinera tradition med hållbar innovation. För dagligvaruhandeln, bryggerierna och konsumenterna gäller det nu att se över hur vi kan njuta av våra julbord – utan att lämna ett svinnigt eftersmak.