På lördag, 25 september, firas Äpplets dag men i samband med det påpekar Krav att få Krav-märkta når ut till de svenska livsmedelsbutikerna.
Det finns 37 Krav-certifierade äppelodlare, skriver organisationen och påpekar att skörden är god men att bara en liten del av den når de svenska livsmedelsbutikerna.
Mycket blir istället äppelmust och de främsta orsakerna är en brist på försäljningskanaler för ekologisk frukt och att stora grossister väljer importerade ekologiska äpplen framför svenska Krav-märkta, enligt organisationen.
– Det måste bli en större medvetenhet bland konsumenter om vad ekologisk frukt står för, säger Per Odén, som odlar Krav-certifierade äpplen på gården Livsträdgården i Kivik, inför Äpplets dag lördag.
– Det är viktigt att konsumenterna frågar efter svenska KRAV-märkta äpplen i butiken, om vi ska kunna ha de svenska ekologiska äpplena kvar, säger Per Odén.
Bland de certifierade äppelodlarna är det många som gör must av sin frukt, i stället för att försöka sälja den till butik.
Då slipper de också bekymra sig över om deras äpplen är tillräckligt vackra för att accepteras av uppköparna, även om Krav-märkta äpplens främsta fördelar inte handlar om utseendet.
Musten säljer de ofta i sina gårdsbutiker, tillsammans med andra förädlade produkter från odlingarna.
– Odling av Krav-märkta äpplen och annan frukt och bär har stort värde, inte minst för den biologiska mångfalden. Runt ekologiska odlingar finns 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinatörer, påpekar Anita Falkenek som är vd för organisationen.