Nu har årets äppelskörd dragit i gång och landets äppelodlare har en intensiv period framför sig.
På Kiviks musteri, där varje enskilt äpple varsamt plockas för hand, har nu Discovery-äpplena mognat och börjat tas om hand, skriver man i en pressrelease.
På Kiviks musteri, där äpplen odlats i fem generationer, vet man vikten av att äpplet skördas i precis rätt tid; för att äpplet ska ha så mycket smak och arom som möjligt måste mognadsgraden vara helt rätt.
Ju mer moget äpplet är, desto mer faller syran och sötman träder fram. En sval och fuktig vår följd av en varm sommar ser ut att ge goda förutsättningar för årets skörd.
Vanligtvis har de första av årets äpplen lite mindre intensiv smak än sorter som mognar senare under året.
– Efter en varm sommar har vi i år en tidig skörd. Värmen gör att mognadsprocessen går snabbare, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef hos Kiviks musteri.
Enligt statistik från Jordbruksverket var 2021 ett toppår med en bruttoskörd på 32 200 ton. I år förväntas en fin men normal skörd, sett till mängden.
Äppelodlare arbetar hårt året runt i odlingen för att ge träden så bra förutsättningar som möjligt, men det finns alltid yttre faktorer som kan påverka skörden.
– Det är svårt att säga hur skörden kommer att bli. I och med klimatförändringarna kan det fortfarande ske oväntade omväxlingar i vädret som påverkar skörden, säger Jan Flemming Jensen.