Arla flyttar färskmjölksproduktionen i Sundsvall till Kallhäll och kvar blir distributionsverksamheten i Sundsvall och, påpekar Arla, en fortsatt satsning på ost i Östersund.
De lokala produkterna Jämtlandsmjölk och Långfil försvinner från butikshyllorna i början av maj, skriver Arla i ett pressmeddelande.
– Att särhålla mjölken från Jämtland vore inte ekonomiskt försvarbart, vare sig mot bönderna eller konsumenterna. När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre, säger Jörgen Thunholm, chef för mejerierna i Sundsvall och Kallhäll.
På Arla i Sundsvall arbetar i dag cirka 100 medarbetare, varav ungefär 40 i mejeriet.
– Det här är förstås ett mycket tufft besked för alla inblandade, även om det inte är helt oväntat. Vi har nu nära dialog med facket, Arbetsförmedlingen och andra omställningsorganisationer för att hitta så bra lösningar som möjligt för alla medarbetare, säger mejerichefen Jörgen Thunholm i ett pressmeddelande.
Konsumtionen av de produkter som i huvudsak tillverkas i Sundsvall har minskad de senaste åren, till förmån för andra mejeriprodukter som exempelvis ost. Det är framför allt dryckesmjölk och filmjölk där konsumtionen minskat, skriver Arla.
Mejeriet i Sundsvall kommer att avvecklas succesivt. Hela produktionen flyttar till Kallhäll i början av maj men Arlas distributionsverksamhet kommer att finnas kvar i lokalerna.
– Det är cirka 40 Arlagårdar som levererar mjölk till Sundsvalls mejeri. Mjölken kommer att hämtas precis som tidigare, och Arla fortsätter att tillverka olika mejeriprodukter av deras mjölk, som sedan säljs både lokalt och runtom i landet, säger Jörgen Thunholm.