Tillsammans med kunder och konsumenter har Arla räddat närmare 1 800 ton mat sedan början av 2021 genom initiativet Arla Deals, skriver företaget
– I samband med Internationella matsvinnsdagen vill vi tipsa konsumenter om hur de kan slänga mindre mat, minska sin klimatpåverkan och samtidigt spara pengar, säger Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson.
Varje år slängs cirka 35 kilo ätbar mat per person och år i Sverige*. Det innebär en stor påverkan på klimatet och gräver även djupa hål i plånboken.
För en familj på fyra personer motsvarar matsvinnet flera tusen kronor om året. Pengar som skulle kunna göra stor skillnad för många människors privatekonomi nu när matpriserna stiger.
För att minska matsvinnet öppnade Arla för snart två år sedan en digital outlet – Arla Deals – där mejeriprodukter med kortare datum säljs för ett rabatterat pris till butiker och restauranger.
Sedan början av 2021 har närmare 1 800 ton mat räddats genom initiativet, det motsvarar nästan tre ton mat per dag.
– Som Sveriges största livsmedelsföretag har vi ett ansvar att tänka hållbart. Vi ser hela tiden över hur vi kan minska vår klimatpåverkan, från ko till konsument. Med Arla Deals kan vi tillsammans med våra kunder inom storkök och dagligvaruhandel minska matsvinnet och bidra till att maten som produceras äts upp. Det är en stor vinst, säger Victoria Olsson.