En jul där fler än vanligt firar jul på hemmaplan och i sin egen bostad. Då befarar Arla att vi kan hamna i en situation där vi ökar vårt matsvinn.
30 procent av all mat i Sverige kastas istället för att konsumeras, enligt ett mått som är vanligt att ta till.
Nu tror Arla att risken för matsvinn ökar ännu mer när fler svenskar firar jul hemma.
Tillväxten inom dagligvaruhandeln har gått upp under pandemin, och beräknas stiga ännu mer under december. Detta som ett resultat av att fler svenskar kommer att fira jul hemma. När mer mat köps är risken stor att även matsvinnet ökar, resonerar Arla. I en ny undersökning med 3 500 svarande som Yougov gjort åt Arla säger 50 procent att de brukar göra matlådor av sina matrester.
Pensionärerna i undersökningen utmärker sig genom att slänga minst mat och vara duktigast på att skapa nya maträtter av det som blir över.
– Pensionärerna är ett föredöme för minskat matsvinn i jul. Vi alla borde ta efter, inte bara för klimatets skull utan även för plånboken. Med andra ord är det en riktig win-win att minska sitt svinn, säger Arlas kock och matinspiratör Anna Ströberg.
I Arlas undersökning säger 46 procent av de som svarat att de undviker matsvinn av ekonomiska skäl – 34 procent att de gör det av miljö- och klimatskäl.