Det är inga sensationella besked utan mer ett konstaterande ännu en gång av att som man frågar får man svar.
Den här gången är det Lantbrukspanelen hos Landshypotek bank som lämnar inte helt oväntade svar.
I panelen av lantbruksföretagare säger nämligen 81 procent att de inte tycker att politikerna gör nog mycket för att stödja svensk livsmedelsproduktion och endast 2 procent tycker att det finns ett nog stort lokalt engagemang för deras egen livsmedelsproduktion.
Coronakrisen har satt frågan om svensk livsmedelsproduktion i nytt ljus, konstaterar Landshypotek bank och hänvisar till att vår självförsörjningsgrad, idag 50 procent, gör oss utsatta vid kriser och när gränserna stängs.
– Många talar om att stärka svensk livsmedelsproduktion, skriver Landshypotek som menar att det borde vara mindre snack och mer verkstad.
– Svaren från lantbrukarna är tydliga: självförsörjning byggs av verkligt engagemang och efterfrågan från de i samhället som har makt över vad vi lägger på tallriken. Konsumenterna är intresserade men många andra aktörer i samhället möter inte det intresset, sammanfattar banken.
– En annan tydlig slutsats från panelen är att det lokala engagemanget har stor betydelse för lantbrukarna. Kommuners och regioners möjlighet att köpa svenskproducerade livsmedel till skolor, äldreboenden och sjukhus är viktigt för självförsörjningen, påpekar man och säger samtidigt att åtta av tio i panelen upplever att frågan inte står tillräckligt högt på kommuners agendor och att skattefinansierad verksamhet därmed köper och serverar importerad mat.