Sommaren 2021 byter Bregott (600g) om till en ny förpackning och minskar klimatpåverkan med cirka 30 procent. Plasten blir helt återvinningsbar.
Plasten blir helt återvinningsbar, pappret på byttan kan enkelt separeras från plasten för att förenkla källsorteringen, klimatpåverkan minskar med cirka 30 procent.
Det blir resultaten när Bregott i sommar blir Bregodare ur klimatsynvinkel.
Plasten i Bregotts 600 g-byttor byts ut mot en ny sorts plast, polypropen, som kan materialåtervinnas i det svenska återvinningssystemet.
Pappret som omsluter byttan blir FSC-certifierat (Forest Steward Council), vilket innebär att det är tillverkat av trä från ansvarsfullt skogsbruk där man tar hänsyn till naturvärden och skogens återväxt, skriver Arla.
– Den här förbättringen gör inte bara gott för klimatet, det blir betydligt enklare för konsumenterna att källsortera. Pappret runt byttan kan enkelt rivas av och skiljas från plasten vilket gör det smidigt att sortera lock och bytta som plast och resten som papper, säger Caroline Tejler som är varumärkesansvarig för Bregott hos Arla.
Den nya byttans klimatpåverkan minskar alltså med cirka 30 procent. Samtidigt innebär återvinningen av den nya byttan att utsläppen av växthusgaser leder till minskade utsläpp med 580 ton per år, vilket motsvarar vad ungefär 5 miljoner plastkassar ger upphov till.
– 2021 är ett spännande år för oss, med en rad olika förpackningsförbättringar. Vår plan är att under året minska mängden fossil jungfrulig plast med 260 ton, och vi har kommit en bra bit på väg. För att nå netto noll klimatavtryck till 2045 fokuserar vi nu ännu mer på förpackningarnas återvinningsbarhet. Teamet bakom Bregott-byttans nya klädsel har gjort ett riktigt bra jobb med det, säger Arlas hållbarhetschef Victoria Olsson.