En ny undersökning från Verian visar att 45 procent av de som har hämtat ut receptbelagda läkemedel under det senaste året har upplevt att läkemedlet varit slut på apoteket vid ett eller flera tillfällen. I vissa fall kan en lösning hittas genom att byta till ett generiskt läkemedel eller genom hänvisning till ett annat apotek. Men för 22 procent av de drabbade innebar situationen att de blev tvungna att pausa sin läkemedelsbehandling i väntan på att läkemedlet skulle bli tillgängligt igen.
Apotek Hjärtats chefsapotekare, Annika Svedberg, är oroad över hur bristen påverkar människor och pekar på behovet av förändringar inom apotekssektorn.
– Idag förs det diskussioner med regeringen, myndigheter och branschaktörer om hur apoteken ska kunna få större mandat att hantera läkemedelsbrist. Ett exempel är möjligheten för farmaceuter att expediera läkemedel i en annan styrka och anpassa doseringen, så att behandlingen inte behöver avbrytas, säger Svedberg.
Många orsaker bakom läkemedelsbristen
Läkemedelsbristen kan ha flera orsaker, såsom ökad efterfrågan eller försenade leveranser till apotek. Ett problem som har ökat under de senaste åren är dock tillverknings- och distributionsproblem hos läkemedelsproducenter, vilket kan leda till längre väntetider för att få läkemedel tillgängliga i Sverige och Europa. Dessa problem orsakar de mest påtagliga förseningarna, och många patienter blir tvungna att vänta i veckor på sina mediciner.
En stärkt farmaceutroll kan hjälpa fler
Trots att apoteken idag redan vidtar flera åtgärder för att säkra tillgången på receptbelagda läkemedel, menar Annika Svedberg att farmaceuternas roll kan utökas ytterligare. Genom att ge farmaceuter mer befogenheter att hantera läkemedelsbrist skulle fler patienter kunna få hjälp direkt på apoteket.
– Våra farmaceuter har den expertis som krävs för att kunna diskutera alternativa lösningar även för delar av det receptbelagda sortimentet, på samma sätt som vi idag gör för receptfria läkemedel, fortsätter Svedberg.
Faktaruta
Apoteken jobbar aktivt med flera strategier för att säkerställa läkemedelstillgången, bland annat parallellimport, utökade e-handelslager och abonnemangstjänster. Samtidigt finns det en tydlig uppmaning till regeringen om att stärka farmaceuternas möjligheter att expediera alternativ när läkemedel är slut, för att minimera konsekvenserna för patienterna.