Burger King har börjat avveckla engångsmuggarna i sina svenska restauranger och det arbetet inleddes under juni på 60 av dessa.
Resten av de totalt cirka 130 svenska restaurangerna följer och allt ska vara klart senast 2024, då det av lagskäl behöver vara klart.
Under 2021 serverade Burger King dryck i totalt cirka 10 miljoner muggar i sina cirka svenska restauranger, exklusive drive thru.
Genom att gå över till muggar som går att återanvända räknar kedjan med att minska sitt koldioxidavtryck med 90 procent när det gäller muggar, enligt siffror från Tricorona climate partner AB.– Det är ett litet och naturligt steg i rätt riktning. Det är de små framstegen som bidrar och kontinuerligt gör skillnad. Därför är utfasningen av våra engångsmuggar i restaurangerna en del av en större insats där vi tittar på allt vårt emballage och nya vägar till att minska vår klimatpåverkan, säger Maria Finnerman, innovationschef för Burger King i Skandinavien.
Det finns ett politiskt beslut om att från 1 januari 2024 förbjuda engångsmuggar vilka innehåller mer än 15 procent plast.
Därefter ska serveringar erbjuda mat och dryck i såväl återanvändbara muggar som förpackningar.