Nu gör Max om sina halloumiburgare till burgare med svensk grilloumi, producerad på mjölk från norrländska gårdar och enligt kedjan med 50 procent lägre klimatpåverkan än den importerade halloumin.
– Vår nya grilloumi är gjord på komjölk och är därför lite mindre syrlig och har bra avvägd sälta som gör att smakupplevelsen blir grym. I stort är den lik halloumiburgaren i smaken, men det är i de små nyanserna skillnaderna framträder och jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Jonas Mårtensson som är chefskock hos Max burgers.
– När det kommer till hållbarhet är skillnaderna desto större eftersom grilloumi har 50 procent mindre klimatpåverkan, påpekar Jonas Mårtensson.
Grilloumin tillverkas hos Norrmejeri Umeå och det minskade klimatavtrycket kommer, enligt kedjan, främst från att mjölkproduktionen i Sverige har lägre klimatpåverkan än på Cypern men även från kortare transporter.
Även i dagligvaruhandeln senare i vår kommer Max halloumiburgare att bytas ut till grilloumiburgare.