Efter över 20 000 genomförda leveransloopar har Coop ersatt cirka 2,5 ton engångsemballage i sin e-handel. Samtidigt har de återanvändbara förpackningarna i Gordon Circular nått en viktig brytpunkt: efter fem återbruk minskar deras klimatpåverkan jämfört med papperskassar som används en gång.
Det som kanske överraskar mest är vilken påverkan det har haft på kundrelationerna. Coops interna data visar att den cirkulära lösningen lett till fördubblat livstidsvärde per kund, markant minskat kundbortfall, och en tydligt förstärkt relation mellan kund och varumärke.
– För våra kunder har det här blivit ett uppskattat inslag i vardagen. Att slippa hantera papperskassar upplevs som både bekvämt och hållbart. Vi ser att det har bidragit till ökad lojalitet och nöjdare kunder, säger Niklas Zeitlin, chef E-handel & B2B på Coop Sverige.
Gordon Circular är inte bara en förpackning, utan ett helhetskoncept med teknisk plattform, spårbar logistik, affärsmodell och konsumentupplevelse. Efter leverans går förpackningen i retur, tvättas och cirkuleras vidare. För handeln innebär det ett nytt sätt att arbeta med hållbarhet – utan att tumma på bekvämlighet eller effektivitet.
För Coops del har den cirkulära modellen gått från test till tillväxt – med affärsnytta som tydlig drivkraft.
Efter ett års testverksamhet planerar Coop nu att bredda användningen av Gordon Circular till fler marknader och kundgrupper. Parallellt vidareutvecklas systemet i samarbete med Jönköpings kommun, Samhall och Coop för att passa även offentlig sektor. Äldreomsorgen i Jönköping blir först ut, med stöd från Vinnova.
– Vi ser det som en naturlig utveckling av e-handeln. Konsumenter vill handla hållbart och slippa avfallshantering. Med Gordon Circular får de en enkel lösning som gör skillnad, säger Ali Ghoce, vd på Gordon.
För dagligvaruhandeln innebär det inte bara minskat avfall – utan också en konkret möjlighet att skapa värde i varje led av kundresan.