CBS banade ny mark när man 2021 införde vertikal inomhusodling av grönsaker och örter i butiken i Hagastaden i Stockholm, skriver man i en pressrelease.
Sedan dess har butikerna i Danderyd, Djursholm och Farsta anslutit.
Nu introduceras härodlat-konceptet i ytterligare tre butiker; Stuvsta, Haninge och Bromma.
Med det får Coop Butiker & Stormarknader en total skördekapacitet på cirka 550 plantor per dag.
Förutom att nyskördade grödor varje dag året runt är ett inspirerande, levande och matglädjeförhöjande inslag i matbutiken, finns väsentliga klimatvinster att göra vilket uppskattas stort av konsumenterna.
Butiksodlade grödor använder exempelvis 95-99 procent mindre vatten än frilandjordbruk, är fria från skadedjur och därmed fria från bekämpningsmedel, kräver i stort inga transporter och minskar därmed butikens koldioxidavtryck samt kan använda den överskottsvärme som genererar till uppvärmning av butiken, påpekar Coop.
I samarbete med Grönska Stadsodling och Swegreen har Coop Butiker & Stormarknader sedan starten 2021 etablerat fyra härodlat-butiker och nu utökas satsningen med ytterligare tre butiker.
Utfaller även denna utökning väl, väntar fortsatt utvidgning, lovar Coop.
– Coop är synonymt med hållbarhet, men också matglädje och genom att odla direkt i butik får våra kunder inte bara nyodlade grönsaker varje dag året runt, utan vi drar också vårt strå till stacken med ett minskat klimatavtryck. Vi startade denna satsning för tre år sedan och kan konstatera att den har fallit ut väl. Nu utvidgar vi konceptet med härodlat till fler butiker, säger Meta Persdotter som är vd för CBS.