Kampanjen ”Tillsammans i Europa”, finansierad av EU, uppmärksammar Världshungerdagen nu på fredag genom att uppmana oss att delta i det globala FN-initiativet.
Tanken i det är att belysa hur maten vi köper, äter och i för hög omfattning slänger, påverkar både vår miljö och lantbruksföretagarnas försörjning.
Inför Världshungerdagen pekar man på tre områden att tänka på som konsument och därmed även i dagligvaruhandeln för att styra utbudet:
1. Välj hälsosam och varierad mat
– När vi väljer att äta en varierad kost bidrar vi också till varierad livsmedelsproduktion. Det är inte bara hälsosamt för oss själva, utan också för vår jord och miljö. En varierad kost främjar också biologisk mångfald, skriver man från kampanjen.
2. Välj lokalproducerat
– Stöd våra “food heroes” genom att köpa lokalt odlade livsmedel när du kan. Det hjälper både småskaliga jordbruk som producerat livsmedlet och den lokala ekonomin.
3. Välj mat efter årstid
– Ditt koldioxidavtryck kan minska om du väljer att köpa livsmedel med hänsyn till årstiden. Att äta mat som är i säsong innebär inte bara att den inte behöver importeras i samma utsträckning och därmed att du bidrar till färre långa transporter, utan också att livsmedlen är mognare, smakar mer och innehåller fler näringsämnen.