Danone utvecklar nya fermenterade drycker av svenska frukter och bär för minskat matsvinn. Det handlar om nya drycker i ett nytt projekt, Fermarom.
Matsvinn sker i livsmedelskedjans alla led, i det sista ledet hos hushållen, samt i butik, men en stor del av svinnet sker även tidigt i kedjan hos producenter, där det ofta handlar om frukt, grönsaker och bär, som inte kan säljas vidare exempelvis på grund av skönhetsfel.
Detta vill Danone nu engagera sig i för att göra något åt. Företaget vill bidra till minskat matsvinn med fokus på att svenskodlad frukt som har skadats eller inte ser perfekt ut, kan bli till nya goda drycker istället för matsvinn.
Danone och ProViva har därför ett pågående projekt, Fermarom, för att utveckla nya fermenterade drycker genom att ta tillvara och vidareförädla frukt och bär som annars skulle slängts.
Att använda all producerad frukt är det bästa sättet att minska matsvinnet, och kan skapa nya avsättningsmöjligheter för frukt- och bärproducenter.
– Det är en vinst för alla, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Målet är att få fram en välsmakande fermenterad dryck till svenska konsumenter så att vi alla kan hjälpas åt att använda mer av de äpplen som produceras, menar Martin Andersson som är ansvarig inom forskning och utveckling ho Proviva i Norden.