De kan bli Årets matbluff

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Rekordmånga kandidater. Fem finalister. Fram till 20 januari kan du rösta på vilken vara som motvilligt ska få utmärkelsen Årets matbluff för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt.

Liksom ett antal tidigare år ska Årets matbluff nu koras. Den här gången gäller det 2019 (förstås) och juryn hos organisationen Äkta vara har haft många nominerade produkter att ta ställning till.
Nu har den tre män och två kvinnor starka juryn plockat fram fem finalister.
På Äkta varas hemsida har man öppnat för omröstning och den pågår fram till och med 20 januari.

Här är de fem kandidaterna till Årets matbluff – med juryns motiv till varför varan platsar i den här omröstningen:

1. Semper gluten free Bovete & Teff mjöl
”Inte bara mjöl i påsen – framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet”.

2. Alpro Cuisine soya vispbar
”Nästan ingen soja – liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne”.

3. Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb
”Sötad med fruktkoncentrat – en fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal.
Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. ”Inget tillsatt socker” stämmer förvisso, men den är alltså långt ifrån så osötad som den ger sken av”.

  1. Rå Blåbär
    ”Kallpressad fast värmebehandlad – både varumärket ”Rå” och produktbeteckningen ”råsaft” på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad.
    I själva verket har juicen pastöriserats, d v s hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre”.

    5. Pågen Brioche hamburgerbröd
    ”Bakat utan karaktäristiska råvarorna – brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare.
    De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom”.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil