Tävlingens jury ser till helheten när de bedömer hållbarheten i skolrestaurangerna. Krav-certifiering är ett av de hållbarhetskriterier som juryn utgår från, skriver Krav i ett pressmeddelande.
– Trots pågående pandemi ser vi glädjande nog att de offentliga köken fortsätter köpa in ekologiska och Krav-märkta råvaror. Eko är etablerat i kommuner och regioner och man ser vinsterna för matgästerna och miljön med att servera denna mat även under svårare tider, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare för restaurang och storkök hos Krav.
Krav delar ut priset i samarbete med White Guide Junior. En jury har bedömt drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden under året och tittat på måltidsmiljö, smak och näring i maten, hållbarhet, pedagogiskt samarbete, kommunala satsningar och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelserna för eleverna.
De nominerade till Årets hållbara offentliga restaurang 2020
Byskolan, Lund (3 stjärnor)
Tångvallaskolan, Vellinge (3 stjärnor)
Skogsbackens förskola, Stenungsund (2 stjärnor)
Tullängsgymnasiet, Örebro (2 stjärnor)
Vallens miljöskola, Sundsvall (2 stjärnor)
Strandskolan, Tyresö (1 stjärna)
Brandbergsskolan, Haninge
Lillebyskolan, Göteborg
Skapaskolan, Huddinge
Svansjöns förskola, Malmö
Fakta/Krav-certifiering av restauranger
1 stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
2 stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
3 stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel