Digitala kvitton alltmer populära

Foto Nets

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Enligt Nets betalningsrapport skriver Sverige varje år ut mellan två och fyra miljarder papperskvitton, varav många är överflödiga och hamnar direkt i soporna. Samtidigt föredrar allt fler svenskar digitala kvitton – nästan 6 av 10. Detta är en markant ökning jämfört med 2018, då motsvarande siffra var betydligt lägre.

Digitala kvitton uppskattas framför allt eftersom de inte kan tappas bort (58 %) och för att de är mer miljövänliga (46 %). Digitalisering av kvitton minskar behovet av papper och bläck, vilket även kan innebära kostnadsbesparingar för handlare. Dessutom erbjuder tekniken en enklare lösning för både konsumenter och företag när det gäller hantering av köpbevis och returer.

Utmaningar och handelns ansvar

Trots populariteten är den faktiska användningen av digitala kvitton fortfarande begränsad. Drygt hälften av svenska handlare erbjuder möjligheten idag, med livsmedelsbutiker i spetsen (71 %), medan restauranger och caféer släpar efter (29 %). Handelns aktörer uppmanas att tydligare erbjuda och förklara digitala kvitton för att påskynda utvecklingen.

En del konsumenter är dock skeptiska, där 33 % uttrycker oro över digital lagring av köpdata och 23 % tycker att lösningen är för krånglig. Här spelar handeln en viktig roll i att säkerställa att informationen endast ägs av konsumenten samt att kommunicera detta tydligt.

Framtiden för kvitton

Med den pågående digitaliseringen och konsumenternas ökade miljömedvetenhet är det sannolikt att digitala kvitton kommer att ta över på bred front inom de närmaste åren. Samtidigt krävs en gemensam ansträngning från både handlare och konsumenter för att möjliggöra en smidig övergång och minska onödigt resursslöseri.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil