I takt med att matsvinnsfrågan kliver högre upp på dagordningen söker nu flera aktörer inom livsmedelskedjan nya sätt att ta vara på det som tidigare kastats. Ett nytt projekt – Brewed and Renewed – undersöker hur drav, en restprodukt från ölbryggning, kan bli en ingrediens i nya, näringsrika livsmedel. Tänk bröd, flingor – kanske till och med butikens egna bakprodukter.
Bakom projektet står bland andra Axfood, Fazer, Carlsberg Sverige och Bageri Gruppen, tillsammans med RISE. Tanken är att lyfta drav från en “sidoström” till något som kan förädlas, paketeras och säljas – inte minst i butik.
– Vi har redan halverat matsvinnet i butik och lager, men nu vill vi gå längre. Genom att skapa produkter av restflöden vill vi bidra till att hela kedjan blir mer hållbar, säger Helena Allard, hållbarhetsinnovatör på Axfood.
Vad kan du som butik göra?
Butiker som jobbar proaktivt med matsvinn vet att nyckeln ofta ligger i kreativitet – och kommunikation. Här är tre tips inspirerade av projektet:
- Tänk cirkulärt i delidisken: Kan rotsaker som börjat tappa spänsten bli soppor eller gratänger till lunchkunder? Kan bröd med kort datum bakas om till krutonger eller smörgåschips?
- Berätta för kunden: Skylta med ursprung och idé – ”Tillverkad på räddade grönsaker”, ”Bakad med gårdagens bröd”, ”Hummus på gårdagens kikärtor” – gör kunden nyfiken och stolt över sitt val.
- Samarbeta lokalt: Har ni ett lokalt mikrobryggeri i närheten? Kanske finns det möjligheter att få in drav eller annan överskottsråvara och förädla den lokalt till butikens eget varumärke.
I projektet Brewed and Renewed undersöks nu hur draven kan torkas, malas eller fermenteras för att förlänga hållbarheten och höja näringsinnehållet. Det är en råvara rik på både protein och fiber, men som idag mest används till djurfoder eller biogas.
– Om vi lyckas ta fram fungerande metoder kan drav bli en ny standardingrediens i allt från frukostflingor till butikens eget bröd, säger Tim Nielsen, projektledare på RISE.
Projektet pågår 2025–2026 och finansieras av Formas.
Hur kan din butik bli bättre på att skapa nya produkter av det som annars riskerar att slängas?
5 snabba tips – minska matsvinn & öka merförsäljning
- Soppa & gratäng av trötta rotsaker
Perfekt till delidisken eller take-away. - Bröd = krutonger eller chips
Baka om och sälj som svinnsmarta snacks. - Hylla med ”Räddat & redo”
Skyltat och paketerat – gör det lätt att välja hållbart. - Fruktlådor & smoothies på mogen frukt
Snyggt paketerat, säljer snabbt! - Berätta för kunden
Små skyltar med budskap som ”Gjort av gårdagens grönsaker” gör skillnad.