Ekologiskt tappar marknadsandelar eller stannar i ökning – men det finns undantag. Ekologiska russin ökade försäljningen med 15 procent förra året, meddelar Saltå kvarn.
Försäljningen av ekologiska livsmedel stannade av inom handeln under 2019 och minskade i detaljhandeln med 0,3 procent mätt i marknadsandelar, enligt Saltå kvarn.
Men när det gäller druvor, russin och vin går utvecklingen i andra riktningen.
Försäljningen av ekologiska russin ökade med 15 procent under fjolåret, meddelar Saltå kvarn och menar därmed att även om enbart fyra av tio russin idag är ekologiska hos svenska konsumenter ökar den ekologiska andelen. För Saltå kvarn själv var ökningen för övrigt 20 procent förra året.
– I handeln har konventionellt odlade bananer bytts ut mot ekologiska och många konsumenter ser det som självklart att köpa ekologiskt. Vi vill se samma sak hända även med russinhyllan, förklarar Saltå kvarns vd Jonas Regner.