– Oavsett bakgrund eller intressen måste vi fatta många beslut som får stor påverkan på vår privatekonomi. Det kan exempelvis handla om att ta lån för att köpa en bostad eller bil, spara till pensionen eller en semesterresa. Då är det viktigt att förstå ekonomiska begrepp som ränta, inflation och riskspridning, säger Sofia Tyréus, projektledare för finansiell folkbildning på FI och författare till rapporten, till Di.
Undersökningen från FI visar att en av fyra svenskar saknar grundläggande kunskaper.
I vissa avseenden har kunskaperna minskat sedan motsvarande undersökning genomfördes 2020.
– Det är ett bekymmer att kunskapen om riskdiversifiering varierar. Enbart 56 procent vet att det är lägre risk att köpa en aktiefond än aktier i ett enskilt företag. Däremot svarar 70 procent rätt på att det går att minska risken genom att köpa ett brett utbud av aktier, säger Sofia Tyréys.
Självförtroendet att förstå ekonomi har ökat. Särskilt män uppger att de har högt finansiellt självförtroende och kunskap medan kvinnor och personer under 30 år uppger att de har lägre självförtroende och kunskap.
Det behöver inte vara någon garanti för rätt beslut.
– Finansiellt självförtroende motsvarar inte alltid faktisk kunskap och förståelse. När det saknas grundläggande ekonomiska kunskaper samtidigt som självförtroendet är högt kan det lätt bli fel, påpekar Sofia Tyréus.