Under det fjärde kvartalet 2023 ökade Stockholmsbarometern från 83,8 till 88,8, vilket är den största ökningen sedan återhämtningen efter pandemin under andra kvartalet 2021. Trots denna förbättring anses det övergripande stämningsläget fortfarande vara mycket sämre än normalt.
Förbättringen under det fjärde kvartalet drevs av alla sektorer utom tillverkningsindustrin. Handeln och hushållen uppvisade de starkaste positiva trenderna under perioden.
Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare, förklarar att trots den dystert stämningsläget är hushållen alltmer optimistiska när det gäller sina ekonomiska förhållanden. Detta tros bero på att räntetoppen har nåtts och att Riksbanken förväntas sänka räntan senare under året, samtidigt som inflationen närmar sig mer normala nivåer. Minskade prisökningar på mat och drivmedel har direkt påverkan på hushållen och bidrar till den ökade optimismen.
Stockholmsbarometern används för att analysera det ekonomiska läget hos både företag och hushåll i Stockholms län och tas fram av Stockholms Handelskammare i samarbete med Konjunkturinstitutet. Det är ett viktigt verktyg för att bedöma Stockholmsregionens ekonomiska hälsa och framtidsutsikter.