Målet är 60 procent men snittet är 38 procent.
Det handlar om den offentliga sektorn och livsmedelsinköp.
Endast 5 av 290 kommuner klarar idag målet.
I Sverige serveras varje dag cirka 3 miljoner måltider inom vård, skola och omsorg. Det gör den offentliga sektorn med förskolor, skolor, sjukhus och äldreomsorg med mera till viktiga målgrupper för att öka andelen ekologisk mat.
Målsättningen är att 60 procent av de livsmedel som köps i kommuner och regioner ska vara ekologiska.
Idag är nivån 38 procent och faktum är att endast fem kommuner når upp till målet. Listan på bästa och sämsta kommuner ser du nedan.
Mejeri, kaffe, te och baljväxter är vanligast när det gäller att handla ekologiskt.
Mejeriprodukter är oftast svenska och likaså är äggen det. Endast 15 procent av köttet är dock ekologiskt – men 95 procent drygt har svenskt ursprung.
En fjärdedel av livsmedelsinköpen är både ekologiska och svenska.
Fem kommuner i topp
Lund 82 procent
Vellinge 78 procent
Malmö 65 procent
Örebro 64 procent
Borlänge 61 procent
Fem kommuner i botten
Bollnäs 11 procent.
Piteå 11 procent.
Tomelilla 8 procent.
Storuman 8 procent.
Klippan 3 procent
(Källa: Ekomatcentrum)