Ett gynnsamt år för svenska äpplen

Foto Pressbild

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Efter viss osäkerhet tidigare under skördesäsongen, kan det nu konstateras att den svenska äppelskörden 2024 blev en av de bästa på många år. Trots en del ojämnheter på grund av frost och hagel under våren och sommaren, har den totala skörden visat sig vara mycket framgångsrik. Den senaste tidens klimatförändringar har påverkat vädermönstren, och även om det var tuffa perioder med ogynnsamt väder, har årets äppelår ändå resulterat i en god volym och kvalitet.

En stor anledning till den lyckade skörden är den mer fördelade nederbörden under året. Till skillnad från 2023, då regnet föll i stora mängder, kom regnet i små doser vilket varit gynnsamt för äpplenas tillväxt. Under själva skördetiden var vädret dessutom mycket bra, vilket ytterligare förbättrade smakprofilen på äpplena.

På Kiviks Musteri, som nyligen tog över odlingen i Torup, strax utanför Kivik, har man 200 000 äppelträd i sitt ägo. Där blev skörden volymmässigt högre än på många år, även om vissa delar av odlingen drabbades av frost och hagel efter att äpplena hade börjat växa. När skadorna är allvarliga kan hela skörden förloras, men i bästa fall påverkas bara äpplenas utseende och storlek, vilket gör att de inte alltid kvalificerar sig som konsumtionsäpplen till butikerna. Därför har en större andel av årets skörd gått till must och cider.

Carl Levinsson, som är femte generationens ägare och Must- och Cidermakare på Kiviks Musteri, förklarar: ”Hos oss är det insidan som räknas. Vi pressar äpplena och använder hela äpplet, oavsett utseende eller storlek.” Många äpplesorter används för att göra sortren must eller cider, och ibland kombineras olika äpplesorter för att skapa nya, spännande smakprofiler.

Trots de rekordstora skördarna är vädret fortfarande ovanligt varmt för årstiden, vilket gör att träden ännu inte har gått i vila. Den kyligare luften väntas komma, vilket är viktigt för att träden inte ska använda all energi som lagrats i rötterna. För att förbereda träden för kommande år gör Kiviks Musteri nu efterbehandlingar, där näringsämnen som bor, zink och kväve tillförs. Kvävet används som ett ”tack” för årets skörd och hjälper träden att bilda nya skott och blad. Bor hjälper till att skapa nya växtvävnader och zink skyddar knopparna vid frostangrepp.

Carl Levinsson avslutar med ett glädjande meddelande: ”Det är otroligt glädjande att vi har så stort utbud av svenska äpplen i år. Nu gäller det bara att få fler konsumenter att förstå vikten av att välja svenska äpplen och svensk must och cider.”

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil