En stor anledning till den lyckade skörden är den mer fördelade nederbörden under året. Till skillnad från 2023, då regnet föll i stora mängder, kom regnet i små doser vilket varit gynnsamt för äpplenas tillväxt. Under själva skördetiden var vädret dessutom mycket bra, vilket ytterligare förbättrade smakprofilen på äpplena.
På Kiviks Musteri, som nyligen tog över odlingen i Torup, strax utanför Kivik, har man 200 000 äppelträd i sitt ägo. Där blev skörden volymmässigt högre än på många år, även om vissa delar av odlingen drabbades av frost och hagel efter att äpplena hade börjat växa. När skadorna är allvarliga kan hela skörden förloras, men i bästa fall påverkas bara äpplenas utseende och storlek, vilket gör att de inte alltid kvalificerar sig som konsumtionsäpplen till butikerna. Därför har en större andel av årets skörd gått till must och cider.
Carl Levinsson, som är femte generationens ägare och Must- och Cidermakare på Kiviks Musteri, förklarar: ”Hos oss är det insidan som räknas. Vi pressar äpplena och använder hela äpplet, oavsett utseende eller storlek.” Många äpplesorter används för att göra sortren must eller cider, och ibland kombineras olika äpplesorter för att skapa nya, spännande smakprofiler.
Trots de rekordstora skördarna är vädret fortfarande ovanligt varmt för årstiden, vilket gör att träden ännu inte har gått i vila. Den kyligare luften väntas komma, vilket är viktigt för att träden inte ska använda all energi som lagrats i rötterna. För att förbereda träden för kommande år gör Kiviks Musteri nu efterbehandlingar, där näringsämnen som bor, zink och kväve tillförs. Kvävet används som ett ”tack” för årets skörd och hjälper träden att bilda nya skott och blad. Bor hjälper till att skapa nya växtvävnader och zink skyddar knopparna vid frostangrepp.
Carl Levinsson avslutar med ett glädjande meddelande: ”Det är otroligt glädjande att vi har så stort utbud av svenska äpplen i år. Nu gäller det bara att få fler konsumenter att förstå vikten av att välja svenska äpplen och svensk must och cider.”