De säljs som ”färska räkor” i butiken men kan vara flera veckor gamla. Efter en anmälan har Livsmedelsverket inlett ett ärende i fallet.
En göteborgare som upptäckte påstått ”färska räkor” till ett anmärkningsvärt lågt pris i en butik gjorde en anmälan till miljöförvaltningen
Där kom man snabbt fram till att det som ofta säljs som ”färska räkor” kan ha legat i lake med konserveringsmedel för att sedan silas och förpackas i tråg med livsmedelsgas.
Allt detta sker för att förlänga hållbarheten men miljöförvaltningen i Göteborg tog ärendet vidare till Livsmedelsverket.
”Det innebär att de förpackade räkorna kan ha fiskats för många veckor sedan” skriver kommunens livsmedelsinspektör om hanteringen.
Nu bekräftar Livsmedelsverket för gp.se att ett ärende pågår men att inget beslut har fattats.
Inom branschen på västkusten tycker man inte att hanteringen är uppseendeväckande och att det handlar om att man idag producerar livsmedel på ett annat sätt än tidigare.
– Allt görs för öka hållbarheten. Bland våra kunder har vi Hemköp, Ica och Coop. En butik kan köpa tio förpackningar och ha på sitt kyllager, öppna en i taget och sälja i lösvikt, säger Ilona Miglays hos Göteborgs-företaget Bröderna Hanssons som är en av landets största grossister inom skaldjur.
Däremot gäller frågan om det hela ska få marknadsföras som ”färska räkor” och där tycks de flesta ense om att beteckningen är vilseledande.
Ett besked i någon riktning kommer när Livsmedelsverkets hantering av ärendet är klar.