Solein, som utvecklats av finska foodtech-bolaget Solar Foods, är ett näringsrikt och funktionellt protein skapat genom en fermenteringsprocess som använder luft och elektricitet. Det kräver varken jordbruk, gödsel eller stora arealer mark, och beskrivs som ett av de mest hållbara proteinerna på marknaden.
Fazer är först i FMCG-segmentet att introducera förpackade Solein-produkter i USA. Satsningen sker under konceptet ”Taste the Future”, med syftet att utforska nya produktkategorier och möta framtidens behov av hållbara livsmedel.
Produkterna som introduceras:
- Snack Drink Choco (250 ml) – vegansk havredryck med chokladsmak och 2 % Solein.
- Protein Drink Banoffee (250 ml) – vegansk havredryck med banan och karamell, innehåller 18 gram protein, varav 2 % Solein.
- Snack Bar – chokladbar med mörk choklad och hasselnötter, innehåller 7 % Solein.
– Vi är exalterade att introducera våra banbrytande innovationer i USA. Den feedback vi får i San Francisco blir viktig för vår fortsatta utveckling, säger Heli Anttila, VP New Product Development på Fazer.
USA är, efter Singapore, den andra marknaden i världen där Solein får säljas. I Europa väntas godkännande senast 2026.