Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner innehåller omega-3-fettsyror* som är viktiga för många av kroppens funktioner.
Men eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa fettsyror måste de komma via maten.
Mängder av studier har visat att det är viktigt för alla att äta kost som innehåller omega-3.
En ny internationell studie pekar nu på att det sannolikt är extra viktigt om hjärt-kärlsjukdom finns inom familjen.
Forskarna bakom studien har tittat på mindre allvarliga kranskärlssjukdomar, men också hjärtinfarkt, hjärtstopp och stroke.
– Hjärt-kärlsjukdom är till viss del ärftligt, det har tvillingstudier visat, men det har varit svårt att hitta vilka gener som styr. En stark hypotes är därför att det handlar om en kombination av genetik och miljö, säger Karin Leander som är forskare i epidemiologi vid Karolinska institutet.
I studien har forskarna vägt samman data för över 40 000 personer utan hjärt-kärlsjukdom.
Under uppföljningstiden drabbades närmare 8 000 av dem av någon hjärt-kärlsjukdom.
Analysen visar att personer med en förälder eller syskon som drabbats av hjärtsjukdom – och som dessutom hade låga nivåer av omega-3-fettsyrorna – hade över 40 procent förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
Om sjukdomen förekom bland nära släkt var risken 25 procent.