Varje år kastas tusentals liter vin, en resursförstöring som Anders Crichton-Fock bestämde sig för att tackla. Efter att ha kombinerat sin erfarenhet från både akademin och näringslivet lyckades han hitta en metod för att ge gamla viner ett nytt liv. Genom sitt forskningsprojekt ”Rewine the world” fokuserade han på hållbarhet och ökad resursanvändning genom återanvändning av gamla viner.
Metoden innebär att vinernas arom, doft, smak och textur kartläggs och markeras med olika färger. Genom att använda en färgskala kan olika viner matchas och blandas för att kompensera brister eller saknade egenskaper. Om ett vin exempelvis saknar syra eller fruktighet kan det kompletteras med ett annat vin som har dessa egenskaper. För att uppnå önskad effekt kan även naturliga råvaror som torkad svamp och blommor användas.
Grythyttan Culinary Science & Innovation har redan fått sin första kund i Fotografiska Stockholm och Anders Crichton-Fock ser fram emot att fortsätta utveckla företaget och dess produkter. Han hoppas att företaget kommer att förändra synen på vilka livsmedel som är återvinningsbara och att de kan bidra till att göra begreppet ”upcycling” mer etablerat.
Företagets senaste innovation, Amplio drops, är ett exempel på deras hållbarhetstänk. Dessa droppar kan tillsättas i vin som har stått öppet i några dagar för att förändra dess karaktär istället för att hällas ut.
Med Almi Mälardalens utmärkelse som Årets innovatör 2024 får Anders Crichton-Fock och hans team en kraftig bekräftelse på vikten av deras arbete och dess potential att göra skillnad inom branschen. Med visionen att öka cirkulariteten och inkludera konsumenten i hållbarhetstänket fortsätter de att driva framåt mot en mer hållbar och innovativ framtid inom vinindustrin.