Efter två års uppehåll på grund av coronapandemin var den den årliga Nobelbanketten tillbaka i Blå hallen i Stockholm.
I år ackompanjerar Brännland Iscider desserten till de 1 300 gästerna, och är alltså det första svenska vinet i bankettens 121-åriga historia.
– Ett av mina första och viktigaste mål när jag började göra iscider 2010 var att Brännland iscider skulle serveras på Nobelbanketten. När vi går mot vår tionde årgång är vi där, konstaterar Anders Sundgren som är vd och grundare för Brännland iscider
Iscider, från början cidre de glace, kommer ursprungligen från Quebec, Kanada. Det är ett sött isvin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter.
Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den västerbottniska vinterkylan.– Det nordiska köket är känt världen över för sitt uttryck och sin kvalitet – men när det kommer till vin har vi inte samma status. Det ville vi ändra på. Med listningar på trestjärniga krogar världen över och nu Nobelbanketten, håller vi på att rita om kartan för svenskt vin, säger Andreas Sundgren.