Sedan 2016 delar Frixos stiftelse ut ett stipendium till en entreprenör som främjar ett hållbart samhälle och motverkar utanförskap.
Årets stipendiat är matdataföretaget Foodfacts som utvecklat en revolutionerande plattform för en mer hållbar och hälsosam matkonsumtion, skriver Frixos i en pressrelease.
När Frixos Papadopoulos startade familjeföretaget Fontana på 70-talet gjorde han det med passion, innovation, envishet, hårt arbete och en liten Volkswagenbuss full med juice från Cypern.
Många år och innovationer senare startade han Frixos stiftelse för att hjälpa och inspirera entreprenörer att våga tro på sin sak och fortsätta utveckla sina idéer.
Varje år utses en stipendiat som verkar i stiftelsens anda.
Foodfacts arbetar för att göra information om mat mer tillgänglig och enklare att förstå, för att konsumenter lättare ska kunna fatta välgrundade beslut kring produkterna de väljer. Hur stort koldioxidutsläpp har produkten genererat? Är den verkligen vegansk? Vilka märkningar har produkten och vad innebär de?
– Vi är otroligt hedrade över att få ta emot detta stipendium som ett kvitto på att allt fler aktörer ser nyttan och möjligheterna med intelligent matdata, säger Alexandra Ferreira, vd för Foodfacts.
– Vår mission är att öka transparensen i matsystemet och bidra med innovation som gynnar både planet och hälsa. Nu kommer vi att accelerera utvecklingen av vår plattform ytterligare för att tillgängliggöra vår matdata till allt fler företag och konsumenter.