Det är Kemikalieinspektionen som nu tar upp ämnet gamla leksaker.
Att sälja och köpa begagnade leksaker är en viktig del i ett cirkulärt och hållbart samhälle. Men det finns vissa som behöver rensas bort. Det kan handla om leksaker med osäkra batteriluckor, skadade sladdar och farliga kemikalier, påpekar man.
– Äldre leksaker kan innebära risker på både kort och lång sikt. De akuta kan vara att lösa smådelar orsakar kvävning. Vissa leksaker kan innehålla farliga kemikalier som på sikt kan påverka barnets möjlighet att få egna barn, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Inför julhandeln samlar därför Kemikalieinspektionen, Konsumentverket och Elsäkerhetsverket konkreta råd och checklistor till både säljare och köpare.
Att äldre leksaker oftare innehåller farliga ämnen än nytillverkade beror på att en lag för leksaker blev strängare 2013.
– Vår rekommendation är att inte köpa, sälja eller ge bort begagnade mjuka plastleksaker som till exempel dockor och badankor, säger Frida Ramström inspektör på Kemikalieinspektionen.
Leksaker med små delar som riskerar att lossna eller gå sönder innebär en uppenbar risk för mindre barn.
– Kläm och känn ordentligt på leksaken före ett köp, säger Marlene Gustavsson, utredare på Konsumentverket.
Om leksaken drivs av el eller behöver laddas, är skicket extra viktigt. Se över så att sladd och stickpropp är utan skador.
– Trasiga elektriska leksaker utgör en stor risk för elchock och brand. Köp och sälj bara begagnade elektriska leksaker som är i mycket gott skick, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.