Metanutsläppen från nötboskap står för mer än fyra procent av globala växthusgaser, konstaterar Volta Greentech i ett pressmeddelande där man påpekar att om kor får ett litet tillskott av alger i fodret, så kan metanutsläppen minska med hela 80-90%.
Detta enligt en pilotstudie genomförd på Gotland i somras. Nu investerar tre svenska livsmedelsföretag i att skala upp tekniken för att kunna tillgängliggöra den för fler snart.
Under sommaren lanserades det första metanreducerade nötköttet i 20 Coop-butiker i Stockholm och på Gotland i ett samarbete mellan Volta Greentech, Coop, Protos och Ejmunds gård på Gotland.
Djurens foder berikades med algtillskott från Volta Greentechs algfabrik i Lysekil och tillsattes som endast 0,6% av tjurarnas dagliga foder.
Resultatet blev att metanutsläppet under utfodringsperioden reducerades med mellan 80-90 procent.
Nu har KF Stockholm, Axel Johnsons investeringsdel Novax och Protos gått ihop och investerar totalt 20 miljoner kr i Volta Greentech för att accelera arbetet med att nå aktuella klimatmål.