Företaget Redefine meat tror sig ha gjort ett genombrott för 3D-printat kött. ”Åtta av tio kommer inte att känna skillnad”, hävdar företaget.
3D-printad mat kan ur flera aspekter bli en viktig del när det gäller framtidens kost – och en del i det handlar om 3D-printat kött.
Nu anser företaget Redefine meat att man åstadkommit ett genombrott på just det området.
Kött har ansetts som ett svårt livsmedel att replikera eftersom det – till skillnad från många andra livsmedel – kräver en kombination av egenskaper för att vi ska äta och acceptera det.
Det ska smaka, lukta, kännas och över huvud taget ”bete sig” som äkta kött av djur för att vi ska acceptera det. Redefine meat har arbetat med problemet i flera år men säger sig nu vara nära ett genombrott.
Efter ett experiment med en kock från ett högklassigt restaurangkök sade denne, efter att ha provsmakat, att åtta av tio personer inte skulle känna skillnad mot en riktig köttbit.
Företaget vill skapa ett ”djurfritt kött” och använder sig i försöken av kombinationer av växtproteiner för att skapa köttliknande material som matchar köttets olika egenskaper, skriver 3dp.se.
Nu arbetar man med att få ”köttet” att bete sig som det ska såväl i frys och kyl som i rumstemperatur samt kokt och/eller stekt.