Gröna gårdar är beteckningen för gårdarna som säljer kött som är, som man säger, omsorgsfullt producerat och med Ä-märkta charkprodukter.
Hos Gröna gårdar hittar man Krav-märkt gräsbeteskött av nöt och lamm från ett 40-tal gårdar runtom i Västsverige. I sortimentet finns även Krav-kyckling och ekologiskt griskött.
– Grunden i uppfödningen är att jobba med naturens egna kretslopp och ett stort fokus på att djuren ska få utlopp för sina naturliga beteenden, säger Gröna gårdars vd Märta Jansdotter Aguirre.
– Resultatet blir ett saftigt och naturligt mört kött, friskare djur, en ökad biologisk mångfald och öppna landskap, sammanfattar hon.
Av samma kött tillverkar de en rad olika korvar, samt leverpastej och julskinka i samarbete med Korvhantverk Stockholm.
– Tack vare den rika smaken från omsorgsfullt producerat kött behövs inga konstgjorda smakförstärkare eller utfyllnad och hela charksortimentet är därför helt fritt från nitrit, e-ämnen och aromer, säger Märta Jansdotter Aguirre.
– Det är kul att det finns företag som satsar på tillsatsfri chark. Vi är väldigt glada att nu kunna Ä-märka produkterna, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som står bakom märkningen.