Hälften av de svenska stadskärnorna har vuxit och en tredjedel av dem är lika stora som vid förra mätningen.
Det visar statistik från Fastighetsägarna och HUI research inom ramen för den årliga rapporten Cityindex.
Kartläggningen visar även att en tredjedel av stadskärnorna är lika stora som vid den förra uppdateringen, medan 12 procent minskat i storlek.
Fem stadskärnor har tillkommit och två uppfyller inte längre definitionen.
Sedan förra kartläggningen har antingen stadskärnan eller innerstaden växt i samtliga storstäder. Bland storstäderna har särskilt Uppsala, Malmö (innerstad) och Stockholm ökat i storlek. Nytt för i år är även att Uppsala blivit en storstad.
Några andra exempel på stadskärnor som växt särskilt mycket är Luleå, Falköping, Trollhättan, Mjölby, Mariestad, Kalmar, Örnsköldsvik.
Fakta/Förändringar stadskärnor
Nya stadskärnor som tillkommit
Bjuv, Kungsbacka, Åhus, Åstorp och Älmhult
Stadskärnor som inte längre uppfyller definitionen
Oxie och Hallstahammar
Stadskärna som gått från större stad till storstad
Uppsala
Stadskärnor som gått från medelstor stad till större stad
Falun och Skövde
Stadskärnor som gått från småstad till medelstor stad
Avesta, Höllviken, Ljunghusen och Höganäs
Fakta/Cityindex
Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI research, är en rikstäckande kartläggning av alla Sveriges 107 stadskärnor och mäter utvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service.
Mätningen utgår från en enhetlig definition av stadskärnor vilket gör resultaten jämförbara över tid och mellan landets olika stadskärnor.
För storstäderna kartläggs dels en stadskärna, dels en större innerstad med lägre koncentration av befolkning och kommersiella verksamheter. Stadskärnorna baseras på 2018 års befolkning och butiksdensitet från SCB, och jämförs här med de tidigare stadskärnorna som baserades på data från 2015.