Hallands himmel. Godast på Ostfestivalen 2020. Detta enligt publiken som placerade osten från Arla som nummer 1, två år efter att den hyllats som Årets innovation.
För två år sedan utsågs Hallands himmel till Årets innovation på den upplagan av Ostfestivalen.
När det nu var dags för årets festival korade publiken samma produkt till Publikens val.
Arlas blåmögelost Hallands himmel gjorde alltså succé på ostfestivalen i Stockholm. Den dehydrerade osten korades som vinnare i Publikens val där 506 röster avlades.
– Vi är fantastiskt glada och stolta över den uppskattning festivalens ostälskare visat för Hallands himmel, säger Alex Racoveanu, ansvarig på Arla unika.
Hallands Himmel från Arla Unika är en dehydrerad blåmögelost med mögel både på insidan och på utsidan. Osten görs på Kvibille Mejeri med termofila kulturer för att få den bästa utvecklingen av umami.
Den är lagrad i hög fuktighet och temperatur, vilket ger en frodig miljö för utvecklingen av blåmögelkulturen. Här får möglet utvecklas i 10 veckor innan osten dehydrerar i 20 veckor på ett svalt ostlager inpackad i papper som andas.
– Osten är fast och smälter samtidigt i munnen, har en vild umami och en salt och ren ostsmak, beskriver Arla sin produkt.
2018, för två år sedan, var osten ny men blev redan då uppmärksammad på ostfestivalen där den då korades till Årets innovation.
Nu blev man Publikens val, framröstad av ostälskarna och de som fick ta emot priset var Roger Karlsson, ostmästare vid Kvibille mejeri, och Alex Racoveanu, ansvarig för Arla unika.
– Vi vill rikta ett stort tack till alla som röstat på Hallands himmel, säger Alex Racoveanu som liksom Arla-gänget i övrigt var mycket nöjd över utmärkelsen.