Norrbotten satsar – nytt initiativ ska stärka hållbar livsmedelsproduktion

Deltagare i CHARM-fabriken stärker hållbar livsmedelsproduktion i Norrbotten
Foto: Fanny Berglund

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

I Älvsbyn lanseras nu ett nytt utvecklingsprogram som ska stötta små och medelstora företag i att utveckla framtidens hållbara livsmedel. Programmet arrangeras inom ramen för CHARM-fabriken, ett treårigt projekt för att stärka norrländsk livsmedelsproduktion och innovation.

Totalt elva företag deltar i programmet, som pågår till oktober 2025. Bland dessa finns bland annat SurSaras, BD-Fisk, Norrlands KomBucha och Love Surströ. Förutom utbildning och hållbarhetsanalyser får deltagarna tillgång till ett nybyggt foodlab i Älvsbyn med både sensoriskt laboratorium och fotostudio.

– Vi vill ge företag bästa möjliga förutsättningar att stärka sin produktion och utveckla framtidens hållbara mat. Intresset har varit stort även från andra delar av landet, säger Maja Berggren, projektledare för CHARM-fabriken.

Initiativet omfattar bland annat experiment med fiskrens, fermenterade sojabönor och produktutveckling på brödsvinn – en tydlig signal om att resurssmart innovation är i fokus.

– Det känns inspirerande att delta. Jag ser fram emot att både utveckla mina produkter och bygga nätverk med andra aktörer i branschen, säger Sara Rezgui från SurSaras.

CHARM-fabriken drivs av Älvsbyns kommun tillsammans med Charm i Norr ekonomisk förening och finansieras med stöd från bland andra Europeiska regionala utvecklingsfonden, Polarbrödsgruppen och Sparbanken Nord.

Hur kan liknande initiativ stärka produktutvecklingen även inom dagligvaruhandeln i andra regioner?

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till info@butikstrender.se

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.