Totalt elva företag deltar i programmet, som pågår till oktober 2025. Bland dessa finns bland annat SurSaras, BD-Fisk, Norrlands KomBucha och Love Surströ. Förutom utbildning och hållbarhetsanalyser får deltagarna tillgång till ett nybyggt foodlab i Älvsbyn med både sensoriskt laboratorium och fotostudio.
– Vi vill ge företag bästa möjliga förutsättningar att stärka sin produktion och utveckla framtidens hållbara mat. Intresset har varit stort även från andra delar av landet, säger Maja Berggren, projektledare för CHARM-fabriken.
Initiativet omfattar bland annat experiment med fiskrens, fermenterade sojabönor och produktutveckling på brödsvinn – en tydlig signal om att resurssmart innovation är i fokus.
– Det känns inspirerande att delta. Jag ser fram emot att både utveckla mina produkter och bygga nätverk med andra aktörer i branschen, säger Sara Rezgui från SurSaras.
CHARM-fabriken drivs av Älvsbyns kommun tillsammans med Charm i Norr ekonomisk förening och finansieras med stöd från bland andra Europeiska regionala utvecklingsfonden, Polarbrödsgruppen och Sparbanken Nord.
Hur kan liknande initiativ stärka produktutvecklingen även inom dagligvaruhandeln i andra regioner?