Halloumi får en egen kokbok

Montage av Pressbilder | Foto Fontana

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Den cypriotiska ostklassikern halloumi, som firar sitt 40-årsjubileum i Sverige, får nu en egen hyllningskokbok. Boken, som bär titeln ”Hej halloumi”, släpps i mitten på november och innehåller över 40 oväntade och smakrika recept på hur man kan använda halloumi i maten. Bakom boken står Maro Papadopoulou, som tillsammans med sin man var pionjärerna bakom introduktionen av halloumi i de svenska köken för fyra decennier sedan.

Halloumi, som idag är en av Sveriges mest älskade ostar, har vuxit till att bli ett stående inslag på de svenska middagsborden. Enligt statistik steker och grillar svenskarna årligen hela 16 miljoner halloumiostar. Med sin kokbok vill Maro Papadopoulou nu ta matinspirationen till nästa nivå genom att visa att halloumi är mycket mer än bara grillad eller stekt.

”Det finns så mycket mer att göra med halloumi än att bara steka och grilla. Ugnsbaka, riv, fritera eller koka den! Halloumi passar lika bra till drinken som till brunchen, i grytor och på pasta, mellan bröd och i sallader – eller varför inte bara äta den rakt upp och ner vid köksbänken”, säger Maro Papadopoulou.

Boken kommer att bredda användningsområdena för halloumi och ge inspiration till nya sätt att laga med osten. Förutom recept har ”Hej halloumi” även en djupdykning i halloumiostens historia och användning, vilket ger boken en både praktisk och kulturell dimension.

Halloumi har tillverkats på Cypern i över tusen år, men det var först 2021 som osten fick sin skyddade ursprungsbeteckning (PDO), vilket innebär att endast ostar tillverkade på Cypern av cypriotisk mjölk får kallas halloumi inom EU.

Maro Papadopoulou, som även tidigare skrivit kokböcker, är en passionerad matlagare med ett helt liv av nyfiken matlagning bakom sig. Tillsammans med sin man Frixos introducerade hon halloumi i Sverige på 80-talet genom familjeföretaget Fontana. För att fånga halloumins allra bästa sidor har Maro nu tagit hjälp av flera erfarna bokskapare. Fotografen Lina Eidenberg Adamo har fångat halloumi i alla tänkbara ljus, och kokboksdesignern Katy Kimbell har stått för den stiliga formgivningen. Texten är skriven av Annika Edestrand, och projektet har redigerats av Maros dotter, Corina Papadopoulou.

Boken kommer att finnas tillgänglig på utvalda bokhandlar och butiker från mitten av november, med ett rekommenderat pris på 249 kronor. Den vänder sig till alla halloumifans, från nybörjare till erfarna kockar, och är en perfekt present för alla som vill utforska nya sätt att njuta av denna mångsidiga ost.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil