Klyftorna växer i Sverige även om den absoluta fattigdomen minskat sedan 1990-talet, skriver SvD.
Ändå är det över en halv miljon svenskar som har svårt att klara sina basutgifter och är extra utsatta i ett läge där priserna stiger snabbt.
Siffrorna kommer från SCB och är dessutom baserade på 2020 då inflationschocken ännu inte kommit över oss.
För ett ensamhushåll i Örebro eller annan kommun som har fler än 75 000 invånare (exklusive Stockholm, Göteborg och Malmö) går gränsen vid drygt 9 500 kronor i månaden. För en familj med två föräldrar och två små barn gäller istället drygt 23 000 kronor i månaden.
– De här människorna lever i absolut fattigdom. De har inte råd med det nödvändigaste och många har det såklart tufft ekonomiskt, säger Carina Mood, professor i sociologi på Stockholms universitet som länge forskat om fattigdomen i Sverige till SvD.
Trots att befolkningen har ökat kraftigt har även antalet personer som lever i absolut fattigdom minskat tydligt de senaste 30 åren, skriver SvD.
De drygt 500 000 svenskar som i dag lever i absolut fattigdom ska jämföras med 750 000 personer 1991 och som mest 1,5 miljoner när läget var som värst under 90-talskrisen.
– Det här är en stor och viktig aspekt av att förstå hur fattigdomen ser ut i Sverige, säger Daniel Waldenström, ekonomiprofessor vid Institutet för näringslivsfrågor som länge forskat om ekonomisk ojämlikhet.