Svenska handlares brottsutsatthet är oroväckande hög. De externa stölderna gentemot handeln har ökat med cirka 1,7 miljarder kronor sedan 2018.
Konsekvenserna inom såväl dagligvaruhandeln som sällanköpshandeln blir nu allt mer påtagliga. Allt detta enligt en ny rapport från Svensk handel.
– Externa stölder, alltså stölder som begås av kunder och besökare, står för den största andelen av svinnet inom både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Vi har länge varnat för den ökning av stölder vi ser i våra mätningar och i samtal med våra handlare, säger Per Geijer som är säkerhetschef hos Svensk handel.
– Denna undersökning visar på mycket höga nivåer och en stadig, negativ utveckling sedan mätningarna startade. Den utvecklingen måste brytas, slår Geijer fast.
Ringa stöld var det brott flest handlare utsattes för under föregående år. Nio av tio handlare uppger att de blivit utsatta under året som gick, enligt rapporten.
Rapporten visar att anställda inom dagligvaruhandeln generellt är mer utsatta. Sex av tio dagligvaruhandlare uppger att de haft anställda som blivit utsatta för hot under sitt arbetspass.
– Handeln ska vara en säker plats för alla. Resultaten i rapporten visar varför lagar likt tillträdesförbudet måste användas som verktyg för att stävja handelns brottsutsatthet. Vi vet att den har stor effekt och vi hoppas nu att Åklagarmyndigheten förstår vilken nytta den faktiskt kan göra för att öka säkerheten inom handeln, säger Per Geijer.
Läs mer om svensk handel och stölderna i Butikstrender 5/2022