Handlingskraftig förberedelse för kriser 

Livsmedelsföretagen välkomnar ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlins förslag för att stärka myndigheternas handlingskraft och proaktivitet | Foto Regerinsgkansliet

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Regeringen har nyligen gett 53 beredskapsmyndigheter i uppdrag att stärka sin förmåga att hantera kriser och skapa en kultur av handlingskraft och proaktivitet. Ett drag som Patrik Strömer, expert på totalförsvar och livsmedelsberedskap på Livsmedelsföretagen, ser som ett steg i rätt riktning. Han menar att det offentliga, liksom privata företag, måste agera snabbt och beslutsamt när kriser inträffar, och att detta förslag hjälper till att forma en mer effektiv beredskap.

Det var under en pressträff den 23 januari som Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, och Mikael Frisell, generaldirektör för MSB, presenterade regeringens åtgärder för att stärka Sveriges krisberedskap. Fokus låg på att myndigheter inte bara ska vara förberedda utan också ha modet att handla snabbt när kriser uppstår. För att underlätta detta, föreslås att den så kallade ansvarsprincipen kompletteras med en handlingsprincip.

För företag är det en självklarhet att snabbt kunna anpassa sig och fatta beslut vid förändrade omständigheter – för att inte bli överkörda av verkligheten. Att den här typen av beslutsförmåga nu ska tillämpas även inom den offentliga sektorn är, enligt Strömer, ett stort framsteg.

– Den offentliga sektorn har länge varit bunden av byråkratiska processer som försvårat snabb agerande. Nu ska det vara möjligt för myndigheter att snabbt ta beslut och agera i en kris, vilket är helt avgörande, säger Strömer.

Förutom handlingsprincipen kommer regeringen även att tillsätta en utredning om myndigheters föreskriftsrätt, ett förslag som först introducerades i en tidigare utredning ledd av Barbro Holmberg. Utredningen har blivit grundstenen för den nuvarande beredskapsstrukturen och handlar om att ge myndigheterna större mandat att vidta åtgärder vid akuta kriser.

– Det är viktigt att myndigheterna inte bara är beredda utan också har rätt att agera direkt när situationen kräver det, säger Strömer. Företag har länge agerat snabbt för att hantera sina egna och sina kunders kriser, och nu kan samma principer komma att tillämpas på myndighetsnivå.

Med den här förändringen kommer samhällets beredskap att stärkas, och förhoppningsvis kommer det offentliga att bli lika handlingskraftigt och beslutsamt som näringslivet i tider av kris. Det är ett välkommet steg som kan bidra till ett mer robust samhälle, där ingen står handfallen när en kris slår till.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil