Här är vi bäst på att grilla

Foto HelloFresh

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

En ny Sifo-undersökning på uppdrag av HelloFresh visar att var tredje svensk grillar minst en gång i veckan när temperaturen stiger och dagarna blir längre. Undersökningen visar även att svenska män och göteborgare anser sig vara bäst på att grilla.

Här är några insikter och även tips för att lyckas med grillningen, delade av HelloFresh matexpert Sofia Fattori.

Grillvanor i Sverige:

  • Grillfrekvens: 33% av svenskarna grillar en till flera gånger i veckan under våren och sommaren.
  • Geografiska skillnader: Västsverige grillar mest, med 46% som grillar varje vecka.

Självuppskattad grillkunskap:

  • Män vs. kvinnor: 43% av männen anser sig vara mycket eller ganska bra på att grilla, jämfört med 26% av kvinnorna.
  • Regioner: Göteborgarna (43%) anser sig vara bäst på att grilla, följt av norrlänningarna (40%).

Förbättringsområden vid grillen:

  • Tillaga maten till perfektion: 39% vill bli bättre på detta.
  • Samtidig färdiglagning: 25% vill förbättra sin förmåga att få alla komponenter klara samtidigt.
  • Bra glöd och tålamod: 21% vill lära sig att vänta tills grillen är redo.
  • Testa nya recept: 19% vill våga testa nya recept.
  • Undvika bränd mat: 14% vill undvika att bränna maten.

Topplista: Bäst på att grilla i Sverige – enligt dem själva:

  1. Göteborgsområdet
  2. Norra Sverige
  3. Malmöområdet
  4. Sydsverige
  5. Stockholmsområdet

Sofias Fem Bästa Grilltips:

  1. Grilla till perfektion: Planera grillningen noggrant. Använd rätt grillteknik och temperatur för olika typer av kött och grönsaker. Använd en termometer för att uppnå rätt stekgrad.
  2. Få klart maten samtidigt: Grilla grönsaker före köttet, eller efter köttet beroende på vilken typ av grönsak det är. Grönsaker behöver oftast längre grilltid än kött.
  3. Tålamod och bra glöd: Vänta tills kolen eller briketterna glöder och är täckta av ljusgrå aska innan du börjar grilla.
  4. Undvik bränd mat – rengör grillen: Rengör grillen innan användning och håll temperaturen mellan 150-200 grader för att undvika att maten bränns.
  5. Tänk på portionsstorlek – undvik matsvinn: En portion mat bör väga mellan 400 och 700 gram. Om du serverar sallad och potatis vid sidan av, räcker det ofta med 150 gram kött per person.

Med dessa tips och insikter kan svenskarna förbereda sig för en sommar full av lyckade grillmiddagar och samtidigt förbättra sina grillkunskaper för att bli ännu bättre.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil