Fisk är ofta bättre ur klimatvinkel än kött – men alla fiskar är inte bra, säger forskare vid Sveriges första forskningsinstitut, Rise, och nu har nu tagit fram en lista över de bästa arterna.
Den nya lista forskare vid Rise nu presenterar visar filka arter som är bäst när man lägger ihop klimat- och näringsperspektiven.
Utgångspunkten är att det – ur båda synvinklarna – finns stora skillnader mellan olika arter.
Den nya listan inkluderar inte bara fisk utan all typ av sjömat, alltså även skaldjur.
De arter som får högsta poäng efter sammanvägningen är ostron, sill, makrill och skarpsill.
Listan från Rise bygger på Livsmedelsverkets data när det gäller näringsinnehåll och de data som finns tillgängliga generellt när det gäller klimatpåverkan.
Forskarna ser allmänt att arter som lever i öppet vatten är bättre ur näringssynpunkt.
När det gäller klimatpåverkan är det istället så att den främsta påverkan kommer från utsläppen från fiskebåtarna.
Därför är det, enkelt uttryckt, bättre att välja arter med starka bestånd som går snabbt att få upp, resonerar forskarna.
När det gäller odlad sjömat är det en annan faktor som är avgörande för klimatpåverkan.
Det handlar då i första hand om huruvida det behövs foder och i så fall vilket slags och vilka mängder.