Systembolaget är den enda butiken i Sverige där man lagligt kan köpa sprit, och den har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1955 när motboken avskaffades. I dag har det statligt ägda företaget cirka 452 butiker och över 5 600 anställda. Men var i landet säljer man egentligen mest sprit? Enligt ny statistik från andra kvartalet 2023 är det tydligt att försäljningen är högst i områden där Sveriges största städer finns.
I andra änden av spektrumet finner vi län som Kronoberg, Blekinge och Gotland. Här är försäljningen av sprit betydligt lägre. Detta speglar i stor utsträckning befolkningsdensiteten, där dessa områden har färre invånare och en lägre koncentration av stora städer. Gotland, som är en populär turistdestination under sommaren, ser troligen en säsongsbetonad ökning, men detta är inte tillräckligt för att matcha de större länen på årsbasis.
Så fördelas försäljningen per varugrupp
Statistiken visar också hur Systembolagets totala försäljning fördelas över olika dryckesgrupper. Under perioden april-juni 2023 såldes följande mängder, uttryckt i tusentals liter:
- Öl: 80 815
- Vin: 54 773
- Cider och blanddrycker: 9 159
- Sprit: 6 120
- Alkoholfritt: 1 113
Trots att öl och vin är de mest sålda produktgrupperna, utgör spritförsäljningen en betydande andel av Systembolagets totala försäljning.
En del av svensk kultur
Att köpa sprit på Systembolaget är en del av svensk kultur och speglar de regler och normer som råder kring alkoholkonsumtion i landet. Även om försäljningen varierar mellan olika län, är det uppenbart att storstäderna är de platser där alkoholkonsumtionen är högst, något som kan vara kopplat till både befolkningsstorlek och livsstil.
I takt med att statistiken för alkoholförsäljningen uppdateras kommer det att bli intressant att se om dessa trender fortsätter, särskilt i ljuset av förändringar i konsumtionsmönster och eventuella framtida lagändringar.