Många svenskar gillar hållbar mat men tycker den är svår att hitta samt dyr, hävdar WWF och hänvisar till en egen undersökning man just gjort.
WWF, Världsnaturfonden, har just presenterat en undersökning man låtit göra i nio europeiska länder.
Ett av de nio länderna är Sverige där man har inhämtat svar från 1 074 individer.
Denna grupp anser det vara personers eget ansvar att äta hållbar mat och att det krävs mer hållbar mat för att tackla klimatkris och hot mot naturen.
Samtidigt anser många av de som svarat det är svårt att hitta hållbara alternativ i butiken och dessutom dyrt.
– Mat står idag för en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och det är svårt att minska utsläppen från livsmedelssektorn. Men alla sektorer måste bidra, därför behöver vi göra det enkelt att äta hållbart och det snabbt, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.
– Det är förvånande att endast en låg andel anser att matbutikerna och restaurangerna har ett ansvar. Det är ju i livsmedelsbutiker och restauranger som de flesta gör sina aktiva matval, säger Anna Richert, senior matexpert WWF, som är positiv till breda branschsamarbeten för att skapa matmiljöer som underlättar hållbara och hälsosamma matval.
49 procent av de som svarat anser att det inte är tydligt i affärer och restauranger vad som är hållbar mat.
22 procent menar att tillgången till hållbar mat är ett hinder.
43 procent av de som svarat tycker att den är för dyr och att det är största hindret.