Bakgrunden till åtalet är den snabba kursuppgång som skedde i samband med att ICA Gruppen meddelade att bolaget skulle köpas ut från börsen av ICA-handlarnas Förbund tillsammans med AMF. Flera av de tilltalade handlade ICA-aktier strax före nyheten blev offentlig, och åklagaren menade att de gjort detta med tillgång till insiderinformation.
Fallet är ovanligt både till omfattning och karaktär. Det rör inte bara enskilda handlare, utan har berört ICA-rörelsen i stort. I och med att ICA-handlarna är organiserade i ett gemensamt förbund med tydliga medlemskrav och etiska riktlinjer, aktualiseras nu även frågan om förtroende och medlemskap inom rörelsen.
Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund, kommenterar rättsprocessen i ett pressmeddelande:
– ”Det har varit en lång resa och vi välkomnar att ärendet nu prövas i högre instans så att processen kan komma vidare. Efter lagakraftvunna domar kommer vi så snart som möjligt slutföra vår interna hantering, där varje enskilt ärende behandlas i ICAs ansvarsnämnd och bedöms utifrån allvarsgrad.”
Han förtydligar att det finns en intern struktur för att hantera ärenden som rör förbundsmedlemmar. ICA kommenterar i övrigt inte några detaljer medan rättegången pågår.
ICAs ansvarsnämnd är ett gemensamt organ där ICA-handlarnas Förbund, ICA Sverige, ICA Gruppen samt en extern ledamot från Högsta domstolen ingår. Nämnden hanterar frågor om disciplinära åtgärder kopplade till ICA-handlares agerande i yrkesrollen.
Möjliga åtgärder omfattar erinran, varning eller fråntagande av medlemskap. Den sistnämnda åtgärden – uteslutning – innebär i praktiken att handlaren förlorar rätten att äga och driva en ICA-butik, då medlemskap är ett grundkrav.
Rättegången i hovrätten väntas pågå under flera veckor. Utfallet kan få betydelse inte bara för de inblandade handlarna, utan också för hur branschen i stort arbetar med frågor om etik, informationshantering och intern kontroll i ägarledda kedjor.
Butikstrender följer processen och återkommer med uppdateringar när dom i målet meddelas.