Husmanskosten får en egen dag

Fr v: Peter Kjellberg, White Guide – Karsten Thurfjell, Gastronomiska Akademin – Louise Wallgren, Sabis – Pontus Frithiof, krögare & initiativtagare – Madeleine Brehmer, VD Sabis – Mikael Einarsson, kock & restauratör Chez Jolie | Foto Pressbild

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Den 26 februari 2025 markerar premiären för Husmanskostens dag, en hyllning till den klassiska svenska mattraditionen. Bakom initiativet står flera tunga aktörer inom svensk gastronomi, som Pontus Frithiof, White Guide, och Gastronomiska Akademin. Målet? Att sätta ljuset på en matkultur som byggt Sverige och skapa en folkrörelse som utmanar snabbmat och halvfabrikat.

Pontus Frithiof, en av initiativtagarna, framhäver att husmanskost är ”den viktigaste maten vi har”. Med säsongsbaserade råvaror, minimal miljöpåverkan och rätter som är både goda och ekonomiska är det ett sätt att kombinera tradition och hållbarhet.

– Det är mat för alla, lagad från grunden, säger Frithiof. ”Ett arv som vi borde vara stolta över.”

Madelene Brehmer, vd för Sabis, lyfter fram att dagligvaruhandeln och restaurangsektorn har förvaltat husmanskosten i över 150 år. Nu är det dags att uppmärksamma den ännu mer.

Från vardagsmat till folkrörelse

Ett av syftena med dagen är att sänka tröskeln för att laga husmanskost hemma. Kritiker menar ibland att traditionell matlagning tar för lång tid, men kocken Mikael Einarsson avfärdar det:

– Människor lägger timmar på gymmet men vill inte spendera en halvtimme i köket. Husmanskost är enkel, nyttig och billig att laga.

Peter Kjellberg från White Guide ser också kopplingar till svensk självförsörjning:

– Med fler som väljer lokala råvaror och producenter kan vi stärka både miljön och vår beredskap.

En dag för hela branschen

Initiativet får stöd från företag som Arla, Menigo och Nordrest, och förhoppningen är att både restauranger och offentliga kök som skolor och sjukhus ska delta. Med aktiviteter på sociala medier hoppas arrangörerna på en bred rörelse.

– Vi vill att Husmanskostens dag ska bli en återkommande höjdpunkt för hela dagligvaruhandeln och restaurangbranschen, säger Frithiof.

Husmanskostens dag är inte bara en hyllning till tradition utan en påminnelse om matens roll i kultur och hållbarhet. En smakfull anledning att laga ärtsoppa, köttbullar och raggmunk med ny energi.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil