På torsdagen invigdes Food Tech-företaget Agtiras första odlingssystem inne i en butik. Först ut att erbjuda kunderna grönsaker som odlats inne i butiken är ICA Maxi Sundsvall.
– Med vårt system Instore är vi först i världen med att erbjuda vertikalodling av gurka inomhus direkt i butik, kommenterade en mycket nöjd Mattias Gemborg, Agtiras vd.
På den cirka 90 kvadratmeter stora ytan där ICA Maxi-butiken i Sundsvall tidigare haft ett minihus/lekland har Agtira det senaste året låtit bygga upp ett stort växthus.
Här inne kommer det att odlas stora mängder gurka, året om. I stället för att skörda gurkor långt ifrån butiken, kommer man nu att skörda gurkorna på plats och direkt köra in dem i grönsaksavdelningen, där de säljs till kunder som vill ha fräscha och nyodlade grönsaker och örter, som basilika och koriander.Tomas Emanuelz, som driver Maxi-butiken, talade entusiastiskt inför invigningsgästerna:
– Jag är övertygad om att det här är framtiden. Varför odla i andra länder och sen tvinga grönsakerna att vara med om alla dessa transporter? Det är fantastiskt roligt att vara först med detta! Jag vill att ICA Maxi Birsta ska tidigt på bollen när det gäller miljöfrämjande innovationer, så det här känns riktigt bra, säger Emanuelz.