Det finns ett stort antal varor som efterfrågan ökat drastiskt på i dagligvaruhandeln i Corona-smittans spår.
Det gäller även torr- och färskjäst. Idag meddelar Jästbolaget, som står bakom Kronjäst, att det inte finns risk att jästen tar slut och att det då heller inte finns någon anledning att köpa mer jäst än man planerar att använda i närtid eftersom produktionsförmågan är god.
– Det är självklart roligt att se att många svenskar bakar när de spenderar mer tid hemma. Det finns dock ingen anledning att köpa mer jäst än du tänker använda den närmaste veckan, säger Jästbolagets affärsutvecklingschef Anna Bjur.
– Vi producerar för fullt och det är ingen risk att nyproducerad jäst inte ska nå butikshyllorna, säger Bjur.
Jästbolaget införde extraskift under nätter och helger vid sin anläggning i Sollentuna med start förra helgen.
Nu producerar man dubbel volym jämfört med motsvarande tid förra året.
Man fyller alltså butikshyllorna och vill därför lugna handelns kunder så att de inte köper jäst som blir till svinn.
– Även om i synnerhet torrjäst har lång hållbarhet riskerar vi ett stort matsvinn om svenskarna köper stora mängder jäst som sedan aldrig används. Det är ett resursslöseri och därför vill jag verkligen uppmana alla att bara köpa den jäst du faktiskt tänker använda i närtid. Vi producerar mycket jäst varje dag och butikshyllorna fylls kontinuerligt på, säger Anna Bjur.